Żywność, produkcja, uprawa- studiuj kierunki związane z żywieniem i dietą człowieka.

Sto dni po najlepszej i najpoważniejszej imprezie życia, jaką jest studniówka, czas na napisanie z kolei najpoważniejszego egzaminu w ciągu całej edukacji, jaką jest matura, zwana również egzaminem dojrzałości. Coś w tym jest, rzekłby niejeden abiturient stresujący się upływającym z prędkością światła czasem do pierwszego egzaminu maturalnego, jakim jest język polski. Studia są przecież przepustką do osiągnięcia jak najlepszej kariery zawodowej, pierwszej pracy oraz przede wszystkim satysfakcji z życia, a to zdecydowany krok w dorosłość. Nie ma przebacz. Początek majówki dla maturzystów do ostatnia szansa na usystematyzowanie wiedzy, ewentualne uzupełnienie braków oraz wykorzystanie wskazówek nauczycieli i osób ze starszego rocznika. Proces przygotowania do matury jest długotrwały, dlatego powtórki warto zacząć już na początku klasy maturalnej. Nie dla każdego jednak egzamin maturalny przyniesie dużo stresu- niektórzy stawiają na inne cele, niż studia- odpoczynek, podróże czy pierwsza praca zarobkowa. Większość maturzystów określa studia jako szansę na zyskanie wyższego wykształcenia, co pozwoli na znalezienie dobrej pracy zapewniającej odpowiednie wynagrodzenie, a dodatkowo, pozwoli spełniać się zawodowo. Uczelnie wyższe mają tez alternatywę dla osób zupełnie niezdecydowanych, jaki kierunek studiów obrać- szeroki wachlarz możliwości jest w stanie przekonać nawet najbardziej niezdecydowanych i wymagających maturzystów.

Kierunki związane z produkcją żywności oraz dbaniem o prawidłowe żywienie człowieka są popularne wśród maturzystów, cechując się dość wysokim współczynnikiem wybieralności. Pod względem intensywności nauki nie należą do najtrudniejszych, jednak mnogość zajęć z chemii może przerazić, jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują. Dużo zajęć praktycznych pozwoli Ci zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce, dzięki czemu zdobędziesz umiejętności przydatne w potencjalnym zatrudnieniu. Jeśli jesteś osobą, która lubi pomagać innym, a jednocześnie interesuje się innowacyjnym podejściem do żywienia, to poniższe kierunki mogą okazać się dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!

Ciekawi Cię żywienie? Sprawdź, czy znajdziesz tu coś dla siebie!

BROWARNICTWO I SŁODOWNICWO Przemysł związany z produkcją piwa i produktów pochodnych jest szeroko rozwiniętą gałęzią gospodarki, ponieważ spożycie wytworów związanych z piwem w naszym kraju jest na wysokim poziomie. Jeśli chciał(a)byś uczestniczyć w procesie produkcji piwa, a jednocześnie chciałbyś stosować innowacyjne metody w procesie tworzenia jego receptur to ten kierunek jest idealny dla Ciebie! Podczas studiowania na tym kierunku studiów zyskasz wiedzę z zakresu ergonomii i bezpieczeństwa pracy, technologii rozlewu piwa oraz mikrobiologii żywności. Dodatkowo poznasz właściwości i specyfiki chmielu oraz produktów chmielarskich, funkcjonowanie maszyn i urządzeń stosowanych w browarnictwie i słodownictwie, sposoby projektowania nowych produktów piwowarskich, automatyzacji browarnictwa i nowoczesnych procesów zarządzania browarem a także trendów obowiązujących na rynku browarniczym i tworzenia atrakcyjnej marki. Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie w browarach i słodowniach- rzemieślniczych i regionalnych, jako kontroler jakości produkcji browarniczej, technolog żywności, specjalista ds. marketingu na rynku produktów browarniczych, operator urządzeń i maszyn browarniczych.

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W dzisiejszych czasach, element żywienia człowieka jest ważnym aspektem w zachowaniu długotrwałego zdrowia. Również analizowanie procesu przygotowywania żywności jest ważne, gdyż dostarczanie w produktach spożywczych dużej ilości chemicznych dodatków wcale nie działa pozytywnie na jakość spożywanych przez nas posiłków. Jeśli interesujesz się żywieniem człowieka, a jednocześnie chcesz zadbać o jakość spożywanych posiłków, to ten kierunek może być dla Ciebie idealna! Studiowanie tego kierunku pozwoli przyswoić Ci wiedzę z zakresu przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności w zgodzie w przepisami regulującymi ochronę środowiska naturalnego, organizacji i nadzoru procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach związanych z produkcją żywności na każdym etapie, charakterystyki i sposobów powstawania różnorodnych produktów przemysłu spożywczego oraz przechowywania żywności w uwzględnieniem odpowiednych form. Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie w zespołach badawczych, jako doradca w zakresie technologii i produkcji żywności, handlu wewnętrznym i zagranicznym, różnych branżach przemysłu spożywczego oraz logistyce i dystrybucji.

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETOTERAPIA Prowadzenie pełnowartościowej diety w obecnych zabieganych czasach jest sprawą dość trudną do wykonania- mnogość pokus na każdym kroku nie zawsze pozwala nam zachować zdrowy umiar w niezdrowych rzeczach. Jeśli chciał(a)byś stać na straży zdrowego trybu życia, to ten kierunek jest dla Ciebie stworzony. Podczas studiowania tego kierunku zyskasz wiedzę z zakresu rozumienia podstawowych zagadnień z fizyki, mikrobiologii czy matematyki przydatnych w analizowaniu człowieka, znajomości zasad racjonalnego odżywiania się dla poszczególnych osób/grup, samodzielnego przeprowadzania analizy produktów spożywczych czy znajomości programów komputerowych wykorzystywanych w obszarze żywienia człowieka. Jako absolwent tego kierunku zatrudnienie możesz znaleźć jako pracownik zakładów żywienia zbiorowego lub branży żywieniowej, a także samodzielnej działalności gospodarczej.

ZIELARSTWO I FITOTERAPIA Nacisk kładziony na zachowanie zdrowych zasad opartych na zdrowym żywieniu oraz działanie ziół na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego staje się czynnością popularną w obecnych czasach. Jeśli jesteś zaabsorbowany dbaniem o zdrowy tryb życia i wykorzystywaniem zbawiennych właściwości ziół to ten kierunek jest dla Ciebie idealnym! Podczas studiowania tego kierunku studiów zyskasz wiedzę z zakresu materiałoznawstwa medycznego, fitoterapii i medycyny naturalnej, bezpiecznego stosowania ziół i preparatów zielarskich, doboru i wykorzystywania ziół do celów zdrowotnych, kosmetycznych i spożywczych. Poznasz także sposoby prowadzenia sklepu zielarsko-medycznego i wiedzę z zakresu towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego. Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie jako pracownik sklepu zielarsko-medycznego, salonów aromatoterapii, w działalności związanej z zastosowaniem roślin leczniczych w działalności kosmetycznej, jako technolog roślinnych substancji bioaktywnych.

UPRAWA WINOROŚLI I WINIARSTWO Zmieniający się klimat ma wpływ na nowe możliwości związane z uprawianiem nowych owoców. Cieplejszy klimat pozwolił w Polsce na prowadzenie upraw winorośli, a w konsekwencji produkcję win. Jeśli interesujesz się w jaki sposób uprawiać poszczególne szczepy winorośli, by osiągnąć dobre wino, to ten kierunek jest dla Ciebie. To intratny pomysł na biznes, więc jeśli chciałbyś zarobić na swojej pasji, to ten kierunek będzie znakomitą hybrydą Twoich marzeń. Podczas studiowania na tym kierunku zyskasz wiedzę z zakresu rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych, rozpoznawania i charakterystyki głównych typów gleb, technologii przechowywania i przetwarzania winogron i innych produktów ogrodniczych, znaczenia winorośli i wina w gospodarce, kulturze, tradycji i historii. I oczywiście, zatrudnienie jako absolwent tego kierunku można znaleźć w winnicach i innych gospodarstwach sadowniczych, firmach związanych z przemysłem farmaceutycznym, usługach, doradztwie i handlu związanym z branżą winiarską oraz prowadzeniem własnej działalności gospodarczej związanej z uprawą winorośli, produkcją i dystrybucją win.

Wymagania przedmiotowe- jak dostać się na ww. kierunki marzeń?

Na każdej uczelni wyższej można spotkać się z odmiennymi zasadami rekrutacji, jednak w każdej jest podobny aspekt- potrzebnych przedmiotów maturalnych, dzięki którym w rekrutacji można uczestniczyć. Przede wszystkim, posiadanie zdanej matury z danych przedmiotów zapewnia płynny proces rekrutacji, ponieważ uczelnie nie mają wystarczającej liczby miejsc, by dogodzić wszystkim maturzystom chętnych skorzystać z oferty uczelni. Im lepszy wynik maturalny, tym większa szansa dostania się na kierunki popularne wśród przyszłych studentów. Na niektóre kierunki studiów wystarczy postawa maturalna, czyli pakiet: matematyka, język polski i obcy, jednak na niektóre to za mało. Wtedy trzeba pochylić się nad zdawaniem przedmiotu/ów dodatkowych, najlepiej zdawanych na poziomie rozszerzonym, gdyż czasem przedmioty te premiowane są podwójnie, co daje przewagę podczas procesu rekrutacji.
Aby wiedzieć co zdawać, wystarczająco wcześnie należy obserwować ofertę uczelni na stronach internetowych i takie przedmioty wpisać do swojej deklaracji maturalnej. Aby rekrutować na powyższe kierunki studiów, należy wykazać się następującymi przedmiotami: matematyka, chemia, fizyka, biologia, język obcy nowożytny oraz język polski.

POWODZENIA MATURZYŚCI!